Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Always Active
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

No cookies to display.

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

No cookies to display.

DOAR AGORA

Notícias

                 

Notícias

Tarde de Campo: Tomate Orgânico
11 de dezembro de 2015 zweiarts
In Todas as Notícias

Verê (PR) – Durante a tarde da quinta-feira, dia 10 de dezembro, realizou-se em Verê a 1ª Tarde de Campo de Tomate Orgânico, reunindo 130 agricultoras e agricultores, técnicos e estudantes de toda região Sudoeste do Paraná e Oeste de Santa Catarina. Promovida pelo CAPA Núcleo Verê em parceria com a UTFPR Campus Pato Branco, a formação ocorreu na propriedade da Família Cagnini – Izolete e Décio Cagnini, e gerou grandes expectativas nos agricultores.

Três estações foram montadas e apresentadas durante a tarde de encontro: Experiência de produção de hortaliças em sistema orgânico, coordenado pelo CAPA; Desempenho de 16 cultivares de tomate a campo sob sistema orgânico de produção, apresentado pelo professor Dr. Tiago Vargas; e Manejo de pragas e doenças do tomateiro, pelo professor Dr. Gilberto Andrade.

As e os participantes avaliaram como positiva a iniciativa da tarde de campo, sendo que muitos relataram que já produzem tomate e demais hortaliças, mas puderam obter mais informações práticas e vão aprimorar a produção em suas propriedades, muitos inclusive comentaram que tem interesse em produzir sob o sistema orgânico depois do encontro, pois perceberam que o custo de produção é menor e os frutos são de melhor qualidade e saudáveis.

Ao final do encontro, o coordenador do CAPA, Jhony Alex Luchmann, junto com os parceiros, agradeceu a presença de todos, especialmente das e dos agricultores. Ele destacou que a produção de tomate e demais hortaliças e frutas no sistema orgânico é possível e o CAPA possui várias experiências concretas. Finalizou enfatizando que o objetivo da organização é partilhar o máximo possível de suas experiências, para que mais pessoas possam conhecer a agroecologia e a produção orgânica, aumentando a produção de alimentos sem o uso de agrotóxicos para alimentação da família e comercialização.

Texto: Raquel Rossi / Fotos: Jhony Luchmann